De ce te înțeapă țânțarii mai mult în zona gleznelor. Motivul surprinzător pentru care preferă această parte a corpului

de: Cojocaru Cristian
24 07. 2024

Aceste mici insecte ne chinuie mai ales noaptea, iar prezența lor împreună cu căldura și transpirația transformă uneori orele pe care în mod normal le-am petrece dormind într-un adevărat coșmar.

Mușcăturile lor produc puncte roșii enervante din care izbucnește, de obicei, o mâncărime incontrolabilă. Ceea ce nu ai observat poate este faptul că aceste insecte preferă să se concentreze cel mai adesea pe anumite părți ale corpului.

De ce mușcă țânțarii gleznele?

Un studiu realizat de cercetători din Statele Unite a explicat de ce țânțarii mușcă în anumite zone ale corpului, în special gleznele. Țânțarii se concentrează în special asupra acestor zone pentru că acolo le este cel mai ușor să primească substanțele chimice produse de corpul nostru.
Procesul de respirație la om duce la expulzarea dioxidului de carbon, dar la fel fac și porii pielii, deși într-un mod diferit pentru fiecare parte a corpului: și tocmai aceasta este adevărata „chemare” a țânțarilor, chiar dacă se află la distanță.

De fapt, se pare că tocmai la nivelul gleznelor se concentrează o bună cantitate de Co2, dar nu numai, ci și în picioare se acumulează mai multe bacterii care emană un miros și mai puternic, care îi atrage și pe aceștia, motiv pentru care și picioarele noastre sunt afectate.

Cum ne detectează țânțarii?

Acest studiu a arătat că motivele pentru care țânțarii tind să muște anumite părți ale corpului în comparație cu altele sunt atât de natură chimico-biologică, cât și „practică”, având în vedere că aceste insecte sunt capabile să ne muște fără să ne dăm seama, și nu numai pentru că nu cântăresc aproape nimic și pielea noastră nu observă că au aterizat pe noi.

De fapt, ele tind întotdeauna să caute zone ale corpului care sunt „strategice” pentru ele, astfel încât să nu le vedem. Gleznele par să fie una dintre aceste zone, la fel și genunchii și ceafa.

De ce unele persoane sunt înțepate mai des de țânțari?

Deși pare greu de crezut, țânțarii sunt mai atrași de anumite persoane decât de altele, studiile arătând că aproximativ 20% din populație se încadrează în această categorie. O veche zicală sugerează că persoanele frecvent înțepate de insecte au „sângele dulce”. Surprinzător, această explicație nu este departe de adevăr.

Cercetările au demonstrat că există o legătură între gene, grupa sanguină și atracția țânțarilor. Pe lângă acestea, există și alte explicații pe care oamenii de știință le-au identificat în legătură cu acest fenomen.

Genele și grupa sanguină, preferate de țânțari

Una dintre explicațiile principale este legată de gene. Genele determină tipul de sânge și compoziția chimică a corpului. Studiile arată că aproximativ 85% din populație secretă un semnal chimic prin piele care indică grupa sanguină. Țânțarii sunt atrași de aceste semnale și par să prefere grupa 0, urmată de grupele B și A.

Mirosul pielii atrage țânțarii

Cercetările au relevat că țânțarii sunt atrași de persoanele care au o concentrație ridicată de colesterol pe piele, acest fapt nefiind legat de nivelul de colesterol din sânge, ci de produse ale metabolismului. De asemenea, produșii rezultați din transpirație, cum ar fi acidul lactic și acidul uric, sunt substanțe care atrag țânțarii.

Persoanele cu o temperatură corporală mai ridicată sunt, de asemenea, mai predispuse la înțepături. Pentru a evita consecințele neplăcute, se recomandă utilizarea spray-urilor și cremelor special concepute pentru a ține insectele la distanță. O opțiune eficientă este Spray-ul Zamzi Bimbi, care creează o barieră protectoare împotriva insectelor, are la bază extracte naturale din plante, o aromă plăcută și o formulă neuleioasă ce se absoarbe rapid în piele.